Review: Foxflash Waved Dish 58cm voor Elinchrom deel 1

7 februari 2016

Als fotograaf werk ik graag met de kwalitatieve flitsers van Elinchrom. Dit Zwitserse merk heeft zich al jaren lang bewezen als het gaat om kwaliteit, betrouwbaarheid en duurzaamheid! De andere kant van de medaille is dat daar ook een prijskaartje aan vast zit. De accessoires zijn net zo goed en duurzaam, maar gelukkig zijn die ook te verkrijgen van andere merken en of te combineren met een adapter. Mijn apparatuur hoeft echt niet zo goedkoop mogelijk te zijn, maar ik ga wel graag verstandig om met mijn geld.

Met een klein beetje toeval kwam ik het merk Foxflash tegen. Enkele fotografen binnen mijn netwerk heb ik wel eens zien werken met de flitsers van Foxflash, maar mijn interesse ging naar de waved beautydish die zij konden leveren voor Elinchrom. Op hun website stond een een niet groot assortiment, maar wat er op stond was grotendeels beschikbaar. Helaas was er weinig voorbeeld materiaal online te vinden, laat staan een duidelijke review waaruit de kwaliteit te vergelijk was met de “originele” van Elinchrom zelf.

Ik ga geen lange verhalen schrijven oven hoe het contact verlopen is en hoe de showroom er van binnen uitzag, want hier is niets anders dan positief over te schrijven. En ja er is lekkere koffie in de showroom in Schiedam.

Hieronder staan de productfoto’s van de Foxflash Waved Dish passend op Elinchrom Studio flitsers. In deze post vertel ik wat over wat er allemaal bijgeleverd is, de kwaliteit van het materiaal en wat technische productgegevens. In een volgende blog post ga ik wat dieper in op welk resultaat je kunt behalen met dit toch wel veelzijdige product. Op het moment dat ik deze blog schijf heb ik deze beauty dish 5 keer gebruikt tijdens diverse fotoshoots.

De verpakking:
De waved beautydish is netjes verpakt, alle losse onderdelen zijn apart ingepakt in plastic om krassen te voorkomen.

_D3_2431

_D3_2433

_D3_2439

Elinchrom mount:
De ring waarmee je deze beautydish vast maakt aan je flitser hoef je zelf alleen nog maar vast te schroeven met 4 stevige inbus schoeven. De inbussleutel en ringen worden netjes meegeleverd.

_D3_2442

Waved Dish?
Waarom noemen ze dit product een waved beautydish? Dat komt door de vorm, een standaard beauty dish heeft een parabolische vorm dus ook wel parabolic reflector genoemd. De golvende vorm zorgt voor nog meer spreiding van het licht, hierdoor ontstaat er zachter licht maar wel met het behoud van een scherpe schaduwrand.

_D3_2451

_D3_2450

Meegeleverde accessoires:

1x dichte zilverkleurige reflector
_D3_2457

1x geperforeerde zilverkleurige reflector
_D3_2461

1x witte sock / diffuser ook wel “badmuts” genoemd
_D3_2465

1x metalen grid van 60 graden
_D3_2467

Kan ik de originele reflectoren van Elinchrom gebruiken?
Ja je kunt de bestaande deflectoren die een bolle vorm hebben ook gebruiken in deze schaal. Zelf heb ik even een klein testje gedaan met de goudkleurige variant, en dit leverde een warmer licht op met net wat meer pit! Later komen er meer voorbeelden.

_D3_2462

Algemene indruk:
Mijn eerste indruk toen ik alles uit begon te pakken was boven verwachting. De kwaliteit van de materialen is erg goed, stevige randen, mooie zilverkleurige finish aan de binnenkant en brede stevige schroeven. Met het gewicht van net geen 4kg is alles prima handelbaar. Op de Elinchrom Ranger en Ranger Quadra (icm reflector adapter) past alles goed. Ook waneer deze aan een boomarm hangt is er bijna geen speling merkbaar. De grid klemt een de binnenkant op 3 plekken vast, en is gemakkelijk weer te verwijderen d.m.v. het trekken aan een lipje. Mijn grootste angst was dat de grid er uit zou kunnen vallen tijden het fotograferen en terecht zo kunnen komen op mijn onderwerp, maar na flink hufterig schudden en wiebelen liet deze niet los.

Prijs:

De prijs voor een originele 44 cm beauty dish bij Fotoflits is € 166,- hier komen de kosten voor een grid (€95,-) diffuser (€25,-) deflectorset (€59,-) nog bij wat een totaal maakt van € 345,- incl de btw. Een kant tekening die ik hie (€75,- duurder) van Elincrom zelf in.

De prijs voor de set zoals hierboven beschreven is €199,- bij Foxflash. Een redelijk verschil, en hij doet zeker niet onder voor een “echte”. De prijzen zijn bekeken op het moment van schrijven van deze blog.

En eerlijk gezegd is het formaat een heerlijke tussenmaat, zelf heb ik ook de grote broer van 70cm van Elinchrom zelf, maar die neemt tijdens het transport en opbergen een hoop meer ruimte in!

Ik heb geen enkel aandeel in Foxflash, maar vind het leuk mijn ervaring te delen in de hoop dat andere fotografen hier wel voldoende informatie uit kunnen halen wat ik zelf miste.

Bekijk hier de website van Foxflash

Wil je op de hoogte blijven van mijn aankomende reviews? Zoals de praktijk voorbeelden met deze beauty dish? Like onze Facebookpagina