Fotograferen is net als koken

26 januari 2016

Een foto maken is niet zomaar op een knopje drukken en het fantastische resultaat afwachten op de achterkant van de camera. Een goede foto maken is net als bijvoorbeeld lekker koken, een goede voorbereiding, de juiste materialen waar je op kunt vertrouwen (en dat hoeft niet altijd duur te zijn) en een balans in de ingrediënten die je gebruikt. En vergeet niet, een simpel recept kan ook heel “lekker” zijn, en zo is het ook maar net met fotograferen.

In dit artikel wil ik jou een klein kijkje nemen hoe bovenstaande foto deels tot stand is gekomen. Hierbij laat ik zien dat een zonnige zonsondergang met de juiste “ingrediënten” ook mogelijk is midden op een grijze winterdag.

Locatie:
Het model voor deze fotoshoot had zelf al een geweldige locatie uitgekozen. Een oude schuur met mooi verweerd hout, en zeker niet te vergeten een mooie oude lichtblauwe automobiel. De vorm, het chroom, de deuren die de “verkeerde” kant openklappen en de beginnende roestplekken maakte deze locatie erg aantrekkelijk.

Het weer:
Het weer zat niet erg mee, net nadat alle apparatuur in orde gemaakt was, het model omgekleed klaarstond en de eerste beelden geschoten zouden kunnen worden begon het licht te regenen. Er zat niets anders op dan even snel de apparatuur in de auto zetten en even geduld hebben. Na een minuut of 20 was het weer droog, en kwam er zelf een klein zonnetje door.

Camera & Lenzen:
Misschien wel de meest gestelde vraag aan mij: “Met welke camera fotografeer je?”, en eerlijk gezegd vind ik dat niet heel erg interessant. Mijn meest gebruikte camera is mijn Iphone 6.

Zonder gekheid, ik heb hele mooie apparatuur waarmee ik misschien wel net iets verder kan gaan qua instellingen en technische grenzen van een instap DSLR (Digital Single Lens Reflex-camera), maar die kun je pas benutten als je de ingrediënten in balans kunt brengen.

Voor deze serie foto’s heb ik gebruik gemaakt van een Canon 5DmkIII. Dit is een full-frame camera met een hoog aantal megapixels, wat prettig is voor eventuele grote afdrukken. Naast een camera heb je ook een lens nodig, en dat waren in dit geval de Canon 85mm F1.2 & en de Canon 135mm F2.0. Deze lenzen kunnen niet inzoomen wat voor veel mensen als minder prettig ervaren kan worden. Door het werken met een vast brandpunt heb ik meer focus op mijn onderwerp dan constant met de camera bezig te zijn. Een bijkomend voordel is dat deze lenzen van zeer hoogwaardig glas gemaakt zijn speciaal voor full-frame camera’s.

Wil je een eerlijk advies over het aanschaffen van een fotocamera die past bij wat jij wilt fotograferen? Ga dan eens langs bij Cameratools. In hun vernieuwde showroom in Apeldoorn helpen ze jou graag. Het draait daar om jou, wat zijn jouw wensen en jouw budget. Geen doordachte verkoop verhaaltjes, maar een duidelijk verhaal dat iedereen kan begrijpen.

Licht:
Eigenlijk het meest interessante aan fotograferen is vormgeven aan licht, controle erover uitvoeren, namaken van bestaande licht situaties of het totaal overnemen van het bestaande licht met flitslicht.

opstelling

Ik werk met flitsers van het merk Elinchrom, dit is een Zwitsers merk, en die bekende kwaliteit en robuustheid maken ze meer dan waar! De importeur in Nederland is Fotoflits, een klein bedrijf qua personeel, maar de mensen die er werken weten exact waar ze het over hebben en zijn meer dan alleen klantvriendelijk. Je bent altijd welkom in de showroom om dingen uit te proberen als je twijfelt over een aanschaf. Mocht je twijfelen eens langs te gaan? Niet doen, er is erg lekkere koffie aanwezig!

Voor deze fotoshoot heb ik gebruik gemaakt van 2 flitsers die werken op een accu, het grote voordeel hiervan is dat ze bijna overal zijn te gebruiken, en er geen lang verlengsnoer nodig is waar iemand anders de stroomrekening van moet betalen.

De linker flitser heeft een warm kleurfilter voor de reflector zitten om een klein beetje warm zonlicht na te bootsen, door de brede spreiding van het licht worden zowel de reflecties op de auto lak gecreëerd als de structuur in het mooie oude hout van de schuur.

De rechter flitser heeft een diepe octabox (Elinchrom deep octa van 1 meter doorsnee) die de schaduwen en het gezicht van het model verlichten. Omdat het licht niet recht van voren komt maar van de zijkant krijgt het onderwerp meer vorm en diepte.

Voor de kenners die dit artikel lezen en de foto goed bekeken hebben. Ja ik heb geflitst met een sluitertijd sneller dan een 250e van een seconde. Dit is mogelijk met de nieuwe Elinchrom Skyport PLUS HS Transmitter. Met deze zender kan ik dus een groot diafragma gebruiken in combinatie met flitslicht. Persoonlijk houd ik ervan om technische grenzen te overschrijden!

Retoucheren & kleuren corrigeren:

Als fotograaf schiet ik graag mijn beelden in RAW, dit zijn digitale negatieven die meer gegevens bevatten dan een standaard JPEG. Met een programma zoals bijvoorbeeld Adobe Lightroom kun je een heleboel verschillende instellingen aanpassen en eventueel toepassen op een hele serie. Op het retoucheren g ik nu niet te diep in. Hieronder kun je door de slider te verschuiven de verschillen zien van voor het corrigeren en erna. Dit is enkel het aanpassen van kleine delen belichting en kleuren geweest, geen fotomanipulatie zoals combineren met andere foto’s.

Wil je ook een fotoshoot inplannen? of zoek je een fotograaf uit Baarn? klik dan hier